Är alla som väljer Trump idioter?

Den besynnerlige men geniale (en älskvärd kombination)Andrew Eldritch i The Sisters Of Mercy sade i en intervju att människor som inte bryr sig om politik är människor som inte bryr sig om vad som händer med dem. Han har en poäng i det.

Han hade också en något kluven inställning till det stora landet i väst, USA: ”Om jag vill sälja några skivor där måste jag göra en instrumental skiva för det finns ingenting jag kunde skriva och sjunga som amerikanerna skulle förstå. Allt flyger förbi deras huvuden”.

1987 sjung han på Floodland-skivan: ” I am living in films for the sake of Russia” och ” Mother Russia, rain down, down, down (ett år efter kärnkraftsolyckan i Tsjernobyl.)

Sedan gav han ut plattan Vision Thing som nästan uteslutande handlar om just amerikansk politik.

För så är det ju. Amerikansk politik påverkar hela världen. Vi kan tycka exakt vad vi vill om det men det är så det är.

Jag har alltid älskat att följa amerikansk politik. Jag tror också att  populärkulturella fenomens som House of Cards och andra serier (som lägger sig relativt nära verkligheten men alltid med en dramatisk knorr) väckt intresset för amerikansk politk ytterligare i Sverige.

Min egen syn på USA var tidigare stark påverkad av mina år som förvirrad, halvpackad vänsterkille. Allt amerikanskt var elakt. hamburgare var fascism. Coca-Cola var blod. Allt amerikansk var per definition elakt och allting de gjorde gick ut på att förtrycka fattiga bönder i El Salvador.

Det slog oss aldrig att vi kunde leva i ett land mycket likt detta USA när det kom till västerländska värderingar och demokrati, och peka darrande finger åt dem…

Fortfarande är det mycket med amerikansk politik som lämnar mig extremt frågande och givetvis är den amerikanska imperialismen något extremt obehagligt.

Men jag väljer USA framför vilket kommunistiskt fångläger som helst. Jag väljer USA framför vilket islamistiskt terrorvälde som helst. Jag väljer USA framför de flesta andra länder i världen.

Det är intressant att följa den svenska mediala rapporteringen om Donald Trump. Alla tycks rörande överens om att han är en livsfarlig clown som om han blir vald till president kommer halsa en whiskey och sedan dra iväg ett kärnvapenkrig det första han gör..

Jag vet inte om det är sant.

Jag vet dock att mycket av det han har sagt är förkastligt och rasistiskt.

Men jag saknar en dimension i debatten. Jag saknar en röst i den unisona, korrekta kör som fördömer Trump och alla idioter som är beredd att rösta på dem. Jag saknar en fråga i diskussionen.

Frågan Varför?

Varför vill så många människor i världens mäktigaste land ha honom som ledare?
Vad är det för unisont misslyckande som den politiska eliten begått? Har tvåpartisystemet kommit till vägs ände? Är folk trötta på konstruerade samförstånd, lögner, halvsanningar och vänskapskorruption? Vad är det för rädsla som driver folk till Trump? Finns det något fog för den där rädslan?

Vad är det etablerade politiker gjort eller inte gjort som Trump är en motvikt till?

Och vad ger oss i Sverige rätten att hånfullt fullständigt misskreditera de där människornas rädsla? Vad vi vet om det?

I Sverige är det nästan som om Donald Trump legat med folks fruar.

Det blir så personligt. Det blir hatiskt. Det blir: ”Vad är det för idioter som röstar på en idiot i ett idiotiskt land”

Sverige vet alltid bättre eller hur? Sverige vet bäst om allting alltid.

Jag delar inte många politiska uppfattningar med herr Trump. Jag delar uppfattningen att han antagligen är direkt skadlig för världen om han väljs till president men jag är mycket mer intresserad av att ta reda på varför han är så populär, jag är bra mycket mer intresserad av att försöka ta reda på vad det är han faktiskt säger, och varför han säger det, än jag är av att håna hans frisyr.

Jag tror inte människor är idioter. Jag tror inte folk är dumma i huvudet bara för att de inte råkar vara födda eller leva i Sverige.

Precis som i Sverige verkar det vara förbjudet att ta reda på VARFÖR folk är missnöjda och förbannade. Det verkar vara likhetstecken mellan att traska ner från sina politiskt korrekta springare och lägga örat mot golvet, och att tycka exakt som dem man lyssnar på.

Lyssna på folket. Folket är inte någon sors bifigur eller en biroll (som den där märklige tysken i de tidiga Beck-filmerna) utan det är från folket makten utgår. Alltså är Trum just nu samma sak som folket.

Varför vill/vågar ni inte lyssna på anledningarna till varför så många människor vill ha honom som ledare?

Eller så gör vi som i Sverige och begraver skallen sex meter under jord och avskedar varenda människa som försöker lyfta debatten. Vi gör som i Sverige och hatar, hotar och ger fingret åt varenda en som faktiskt har örat mot marken.

 

image