Samtal med Nanne Bergstrand.

Bajen-träning-9999Il Mister kallas tränarna i Italien. Det är så spelarna tilltalar dem, både privat och i media när de talar om dem. (Möjligen med undantag för Francesco Totti och Romas Mister, Spalletti…)

En riktig Mister har varit med ett tag, har hjärtat på rätta stället, är både förankrad i sin fotbollsfilosofi och i livet utanför fotbollen.

Hammarbys Mister heter Nanne Bergstrand och är en varsam tänkare, en djupsinnig, egen och på flera sätt respektingivande man. Jag tycker så mycket om människor som låter livet läcka in i fotbollen, som envisas med att faktiskt få undan allt bråte på autostradan mellan hjärtat och hjärnan. Livet är kort och för stort för att snävas in.

En klubb definieras av så många olika delar. Dels är det historien, dels är det fansen, det är spelarna, både de unga och nya och ikonerna. Sedan är det styrelse och ägare. Mitt i detta finns då tränaren som en sorts spindel i nätet och det är tränarens ideér och tankar som bygger det där nätet.

Få tränare förtjänar att kallas Il Mister lika mycket som Nanne Bergstrand.

Brödtext:

Jag frågar honom om hans fotbollsfilosofi, om den är konstant över tid eller om man måste anpassa sina tankar om hur kan vill spela till vilket material man har att arbeta med.

 • Man måste kombinera. Man måste så klart ta hänsyn till spelarna man har. Sedan är min filosofi också påverkad av fotbollsutvecklingen. Och den tekniska utvecklingen. Det är ju stor skillnad på spelet nu och när jag startade som tränare. Tyskland är ett föregångsland när det gäller att kombinera tekniken och ett högt tempo. Vi måste få fler löpningar som görs i hög hastighet per spelare och match. Nästan samtliga löpningar görs utan boll. Marcus, vet du förresten hur länge en spelare har bollen i varje match?
 • Nej…
 • 2 minuter per match. Vilket betyder att varje spelare INTE har bollen i 88 minuter…

– Om vi snackar kultur och traditioner  och jämför Kalmar och Hammarby så är det ju viss skillnad. Hammarby är ju en sorts storklubb trots att Kalmar ju haft betydligt större framgångar än Hammarby de senaste tio åren typ? Hur tänker du runt det?

 • En fördel är att hålla distansen. När man är en del av Hammarby måste man respektera fansen. När man var yngre när egot var större, då satte man sig själv främst. Nu är det annorlunda. Jag vill hjälpa Hammarby. Det är så jag ser på det nu. Jag vill hjälpa Hammarby att nå framgångar, det är därför jag är här.

Jag frågar honom lite om pressen på och runt Hammarby. Jag vill veta hur han tänker på att det kanske finns spelare som gillar den där pressen, som växer av den stora kravbilden.

 • Så där säger alla spelare, att de älskar pressen. Tills motgångarna kommer…
 •  Det är ju olika för olika spelare, olika psyken, tänker du så att anpassa dig efter spelare eller har du en övergripande strategi för laget?

– Jag vill utbilda spelarna för att förstå sin egen tankevärld. Vi kör det där både kollektivt och individuellt Jag vill rikta in dem väldigt mycket på det inre livet. Jag tror att framtidens ledarskap kommer handla om att nå en insikt om att att leda sig själv.

 • Är fotbollspelare mottagliga för levnadsregler och filosofi?
 • Man får ha en dåres envishet.
 • Hur känner du på riktigt i hjärtat när Hammarby möter Kalmar?
 • Det där är märkligt. Det är fokus på nuet. Jag var lite orolig att det skulle bli jobbigt men det kändes helt okej. Jag åker ju förbi Guldfågeln Arena väldigt ofta och det hugger inte till i hjärtat alls längre. Jag är fokuserad på nuet.
 • Har du en förebild bland tränare?
 • När jag var yngre hade jag det. Nu när man ser en del tränare under Champions League hoppas jag att det är teater de spelar på för….annars….alltså….om det inte är teater är ju många av de där människorna halvpsykopater….

-Vilket land och liga följer du allra helst?

– I dag följer jag England, Tyskland, Spanien. Och Italien! De har en intressant liga igen tycker jag. De har förändrat sitt spelsätt de senaste åren och blivit väldigt bra på återerövringsfotboll.

 • Har du någon kontakt med Henrik Rydström idag?
 • En sorts avtalsvänskap… Han var en fantastisk lagkapten.  Jag gav honom en bok när vi skildes åt, En ny jord av Eckhart Tolle.
 • Vad handlar den om?
 • Om att komma till rätta med sitt stora ego..
 • Vad gillar du att göra förutom fotboll?
 • Läsa. jag älskar böcker. Tidigare läste jag mycket deckare men nu är det mest böcker om personlig utveckling.

– Har du några drömmar som tränare? Landslag? Champions League? Hur tänker du?

 • Det är viktigt att ha drömmar. Men när man blir äldre ändras det till att mer ha intentioner.  Det är så jag ser på Hammarby med. Jag har intentioner med Hammarby och det här laget har en ljus framtid. För studera fotbollen av idag. Vad handlar fotbollen idag om? Den handlar om att sälja förväntningar eller hur? Därför säger alla lag att de ska vara på den övre halvan men det är ju en praktisk omöjlighet.
 • Ja…Man säljer förväntningar och vi fans skördar sorgerna…
 • Exakt. Men en realistisk tankegång tror jag kan vara en nyckel till framgång