BÖCKER

MITT HJÄRTA STÅR ÖPPET

I sin sextonde bok ”Mitt hjärta står öppet” har Marcus Birro samlat några av sina mest angelägna krönikor, tillsammans med nyskrivna texter, som spänner över ämnen som samhällsklimat, relationer, media och tro.

Texterna är typiska för Birros stil: en poetisk prosa som förenar en skarp blick och penna med ett öppet och självutlämnande hjärta. Han väver ofta in självupplevda berättelser och som en röd tråd genom boken finns en uppmaning till såväl troende som icketroende att öppna våra hjärtan för livet, döden, kärleken, syskonskapet, Gud och nåden; att inte vara så trångsinta, enkelspåriga och själviska.

Det kristna livet handlar till viss del om att sträva efter att vara ett föredöme, att bli mer Kristuslik. Men det kristna livet handlar också om att inte förneka vår egen trasighet. Ibland blir ytan allt för viktig för oss kristna. Vi klär oss snyggt, håller oss smala och fräscha och putsar som galningar på fasaden.

Men Jesus bryr sig väldigt lite om vårt yttre. Han kikar bakom våra uppställda pappväggar och upptäcker rätt snart om vår bakgård är en degraderad bakgård av iskallt ösregn, lögner och dubbelmoral.

Om vi kristna vågade lita mer på sprickorna i våra liv, om vi lät dem få vara sprickor och slutade springa runt och täppte till dem ideligen skulle vi upptäcka hur de där bibliska djupen ropar åt varandra också hos oss, också i vår tid.

Utgiven 2014 Livets ord förlag
Pressbilder | 132 sidor
Inbunden: Adlibris, BokusEVANGELIUM ENLIGT MARCUS

”Min naiva syn på tro var, och är fortfarande, att den är nerlagd i mig från början. Eller det är riktigare att skriva att det är Gud som är nerlagd i oss alla från början. Tron är en röd lampa som blinkar i diset. Vi närmar oss från ett slitet gammalt spår och kan välja att svänga in vid den där lampan eller blunda och hasta vidare på spåret vi är inkopplade på. Det är inte tron i sig, eller tron som modell eller livsstil, som är intressant, utan vad den betyder och vad den leder oss till. Att den leder oss till Gud.”

Marcus Birros sätt att skriva om tro och kyrka och samhälle, och hans villighet att berätta om sin egen väg till tro, har fått många att fråga efter en bok. Nu finns den: Evangelium enligt Marcus.

Här berättar han om sin väg till Bibeln och sedan till Gud. Familjen, fotbollen och kampen mot missbruksproblemen har varit hans ständiga följeslagare. Nu lever han – fast han, säger han själv, var nära att dö.

”Jag vill leva mitt liv vidöppet. Jag tar inte det här nyktra, starka livet för givet. Jag vet att det är bönens kraft som håller sönderfallet borta. Någon kanske tycker att det är en svag garant, men den är tusen gånger starkare än världsliga löften, mänskliga garantier och tio tusen ton godhjärtade förmaningar.”

Utgiven 2014 Libris förlag
Pressbilder | 188 sidor
Inbunden: Adlibris, Bokus
E-bok: Adlibris, Bokus
Pocket: Adlibris, BokusSLÄNG ALLA KARTOR – Memoarer mitt i livet 1992-2012

Släng alla kartor! är en halsbrytande resa från galenskap och ungdomlig frenesi, ner i djupt och livshotande missbruk, och sedan vägen upp och ut igen. Det är också en resa genom ett Sverige som förändrats radikalt under de senaste tjugo åren, 1992–2012.

Det här är en bok om att följa sina drömmar, om att gapa och skrika, om att viska och be. Det är en bok om att överleva när oddsen inte är så goda, om att vinna fina priser, starta aktiebolag och bo på lyxhotell när man två år tidigare hade skulder hos Kronofogden och inte hade råd med falukorv ens.

Det är också en bok om media som går bakom kulisserna på kända radio- och teveprogram som Frank i P3, Karlavagnen i P4, På spåret i SVT och Let’s Dance, Kvällsöppet och Club Calcio i TV4. Det är en bok om varför det alltid är bra att vara nykter i direktsändning.
Släng alla kartor! handlar om tillkortakommanden, om människor som betytt mycket, om framgångar och bakslag. Och om Joakim Thåström inte minst…

Det är en bok om kärleken till skrivandet, till familjen, till Jonna och barnen, och om att till slut förlikas med den man är, den man blivit, och den man strävar efter att bli.

Utgiven 2012 Damm förlag
Pressbilder | 256 sidor
Inbunden: Adlibris, Bokus
Pocket: Adlibris, Bokus
E-bok: Adlibris, Bokus 

PAPPATEXTER

”Närvaro. Det är allt som räknas nu.
Vara där. Sitta där. Byta blöja.
Trösta. Mata. Krama. Hålla. Tala med.
Barn är verklighet. Barn är tillvarons fundament.
En poet älskar orden. En poet älskar att vara närvarande genom sina ord.
Milo Santino är bara närvarande. Utan ord.
Det är på något sätt så mycket kraftfullare.
Du kan alltid ta en extra lång promenad, jobba, hålla dig borta, lämna ifrån dig honom när han skriker, men då stjäl döden lite tid från dig.
Du får aldrig tillbaka den där tiden.”

”Den här boken samlar mina texter om faderskap, om det svåra, underbara och grundläggande i att vara en far. Det är en hyllning till livet och kärleken …”

Marcus Birro har i bloggar och krönikor skrivit om sin längtan efter att bli far och om livet som pappa till först Milo och sedan i höstas också Mimmi.

I Pappatexter har han samlat sina bästa texter om faderskap. Det är lyriskt vackra texter om kärleken till barnen, utlämnande texter om vardagens gråhet och känslan av att inte räcka till och skarpa iakttagelser och funderingar kring vad det innebär att vara pappa i dagens Sverige.

En perfekt bok till alla småbarnspappor och till alla som vill få en ärlig inblick i småbarnslivet.

Utgiven 2011 Damm förlag
Pressbilder | 160 sidor
Inbunden: Adlibris, Bokus
E-bok: Adlibris, Bokus


ATT LEVA OCH DÖ SOM JOE STRUMMER

Roman 2010 Damm förlag
Inbunden, antal sidor 288

En kärleksförklaring från Marcus Birro

En man reser tillbaka till det Göteborg han lämnade tio år tidigare. Han ska begrava en av sina bästa vänner men resan tillbaka blir också en resa i minnet och en rörelse framåt mot ett nytt liv.

Frank Öster har dött av ett hjärtfel – precis som Joe Strummer i The Clash. En av hans vänner bestämmer sig för att återförena deras gamla band The Christer Petterssons för att spela på Franks begravning.
Vännen som länge levt i ett vakuum, rest från ort till ort, levt på socialbidrag och undvikit relationer, tar på sig kostymen och löser en första klass-biljett tillbaka till Göteborg. Det Göteborg han lämnade tio år tidigare och inte tänkt återvända till.
På tåget kastas han bakåt i tiden, till den magiska skarven mellan åttiotal och nittiotal, till kompisgänget, drömmarna, svartklubbarna och allt som hände då. Lagren av damm blåser bort och en svunnen tid kommer till liv med all ungdomens rastlösa energi, och vännen känner att han inte längre är nöjd med att hans liv står på paus.
Så rullar tåget in på stationen i Göteborg och dåtid, nutid och framtid skaver mot varandra, flyter ihop, väcker hopp inför det som väntar.

Att leva och dö som Joe Strummer är Marcus Birros kärleksförklaring till Göteborg. Sitt Göteborg. Staden som alltid legat en liten bit bortom Avenyn. Staden som skapade Broder Daniel, stora drömmar och underbara svartklubbar. Romanen är en hyllning till kärleken och vänskapen som egentligen aldrig dör eller ens rostar.


ITALIENBLOGGEN

Utgiven december 2007 – VULKAN
Originalpocket, antal sidor: 83

Beställ på Vulkan.se

2006 vann Italien VM-guld i fotboll. Man böjde tillbaka
hela världens förbannade långfinger.

Det var dessutom fullständigt osannolikt med tanke på vilket kaos som hade Italien och den italienska fotbollen i sitt grepp maj 2006. Nu är detta kaos åter hyperakutellt med dödssjutningen av en Lazio-supporter och inbördeskrigsliknande upplopp i Rom och i andra städer.

Författaren Marcus Birro älskar Il Calcio. I den här boken
presenterar hans fyra första månader som skribent på
Svenska Fans i bokform. (Feb-Maj 2007)
Här ges bakgrund till det för tillfället rådande kaoset i Italien och sällan har väl fotboll skildrats med sådan poetisk finess, med sådan allmängiltighet och äkta passion.

Marcus Birro är poet och skriver om Italien och fotboll på
ett helt nytt sätt.

Vi får berättat om ”det uppskjutna kaffet” i Neaples gränder,poetiska betraktelser från Florens utanför fotbollen, varför det är enkelt att alltid försvara allting Totti gör, Romas hemska förlust mot United, Milans revansch och eleganta, initierade små inblickar i det italienska samhället.

Detta är allt annat än bara en bok för fotbollsälskare!
Det är en bok för alla som vill lära sig förstå hur det
italienska samhället fungerar.

Boken avslutas med några helt nyskrivna texter och handlar om bland annat om det nyligen uppblossade kaoset i Italien.

”Birro skriver som om han har en timme kvar att leva och har en sista avgörande sak att meddela till oss som är kvar. Det kan man inte säga om många svenska skribenter!” – Sigge Eklund


SVARTA VYKORT

Utgiven 2007 – Tre Böcker Förlag
Originalpocket, antal sidor: 120
Jämför bokens pris på nätet 

Svarta Vykort finns nu också som CD-bok med uppläsning av Marcus Birro!
Jämför priser på CD-bok 

Recensioner: Göteborgs-PostenAftonbladet,Helsingborgs DagbladSydsvenskan

Svarta Vykort är egentligen en dikt av Tomas Tranströmer.
Jag lånade titeln till den här boken.
Det är en bok om sorg, tröst, värdighet, heder och tolerans.
Det är en bok om att överleva.

Svarta Vykort är min tionde bok.
Jag hoppas den kan vara till nytta för någon.
Att skriva den har hur som helst räddat mitt liv. Bokstavligen.

Litteratur har den förmågan.


43 DIKTER

Diktsamling 2006 – Tre Böcker Förlag
Häftad, antal sidor: 88

Recensioner: GTGöteborgs-PostenGefle Dagblad,Dagbladet Nya SamhälletSundsvalls TidningÖstgöta CorrespondentenNerikes Allehanda,Dala-Demokraten

Jämför bokens pris på nätet

Marcus Birro har tidigare givit ut åtta böcker. Fyra romaner, två diktsamlingar, en handbok i skrivande och en samling med krönikor.

Hans senaste diktsamling Skjut dom som älskar kom 1997 och är hittills tryckt i fya upplagor.

Efter nästan exakt tio år återvänder Marcus Birro till poesin med boken 43 Dikter.


FLYKTSODA

Roman 2005 – Tre Böcker Förlag
Inbunden samt pocket, antal sidor: 208

Recensioner: Östgöta CorrespondentenFolkbladet,Göteborgs-PostenNorrköpings TidningarGT,Kristianstadsbladet 

Jämför bokens pris på nätet (inbunden)
Jämför bokens pris på nätet (pocket)

Tystnaden över Sverige är tystnaden av miljoner sammanbitna käkar.Människor tiger hellre än att bli avslöjade som svaga.

Det kan vara svårt att erkänna sitt behov av tröst, att sträcka sig efter en hjälpande hand, att urskilja ett leende i vimlet.

Människor är som du.Visst är det läskigt?

Lukas Destino är en tämligen misslyckad skådespelare som får chansen att resa ut på en större turné med teatersällskapet Seger.Han har staplat nederlag på hög rätt länge.Han är alkoholiserad men det verkar inte vara något som förstör särskilt mycket.Ett fyllo är också som du.De utslagna lever tätt inpå, i lägenheten intill.Enda skillnaden är att dom lever utan skal, utan skydd.De är inga ömkliga stackare…men inte heller endast nerpissade vrak på parkbänken.Det som förenar oss alla är oändligt mycket mer än det som skiljer.

Turnén blir för Lukas Destino en resa och en tid när möjligheten att välja ställer sig på glänt.Men går det att välja, och hur förlikar man sig med att vara en medelmåtta?I en tid som föraktar svaghet och rädslor måste en sådan som Lukas Destino göra vad han kan för att kunna stå emot och hålla sig vid liv.

Romanen FLYKTSODA är Marcus Birros version av vad som finns på botten av var och en av oss och är både svart och fylld av tröst.


DU ÄR CHRISTER PETTERSSON DU OCKSÅ

Textsamling 2005 – Predi Förlag
Originalpocket, antal sidor: 122

Recensioner: Göteborgs-PostenKristianstadsbladet
Jämför bokens pris på nätet

En CD-skiva med musik av Stry Terrarie och uppläsning av Marcus Birros släpptes också i samband med boksläppet. Läs mer

Jag avskyr media. Ändå har jag skrivit texter för både radio, tidningar och teve. Så kan det gå. Vad fan gör man?

Jo, man samlar ihop det bästa av det man gjort och bestämmer sig, tillsammans med ett nytt spännande bokförlag, att ge ut det hela i bokform.

Jag vägrar använda ordet krönikor. Det är det så många andra hemska människor som gör. Men ändå..

Att ge ut sina texter så här är som att be om att få stryk. Av alla. Jag gillar sånt. Jag gillar utmaningar. Här är dom, mina texter.


 

DIKTSKOLA

Roman 2003 – Tre Böcker Förlag

Inbunden, antal sidor: 142
Recensioner: Helsingborgs DagbladBorås TidningFolket i Bild/KulturfrontSOOM

Marcus Birro lotsar med hjälp av elak humor, stor självironi och egna erfarenheter blivande författare rätt – eller vilse? – i skrivandets vedermödor. Hur får man bra idéer? Hur vet man om de är bra? Vad gör man när man blir refuserad? Och när man äntligen ska få träffa någon på ett bokförlag, hur vet man när mötet är slut?

Generöst delar Marcus Birro med sig av sina egna erfarenheter som författare. Han förklarar varför man inga andra älsklingar ska ha än skrivandet och han ger råd och tips om hur man kan hämta kraft att skriva. Det handlar mera om hur man hanterar omvärldens skepsis mot människor med ambitioner än rent skrivtekniska tips. För när det gäller själva skrivandet predikar Birro först och främst: Gör det du måste och låt ingen stoppa dig!


 

LANDET UTANFÖR

Roman 2003 – Tre Böcker Förlag
Inbunden samt pocket, antal sidor: 240

Recensioner: Borås Tidningdagensbok.com, SOOM
Jämför bokens pris på nätet (inbunden)
Jämför bokens pris på nätet (pocket)

Sverige är fullt av osynliga människor.

Sjuka, ensamma och vilsna män och kvinnor som valt eller tvingas leva i ett helt annat Sverige.
X är på god väg att bli en av dem. Han har sitt arbete i en bokhandel. Om ett år skall han fylla trettio. Det är varken mer eller mindre patetiskt för honom än för någon annan. När han får beskedet att han drabbats av en kronisk, reumatisk sjukdom får han sparken från jobbet. Grindarna till ett nytt land öppnas. Ett land med socialbidrag, sjukhus, tabletter, bassängövningar och ständig smärta.
Mitt i kaoset träffar X Hannah, en människa i samma land, och som det kanske just därför går att bygga ett liv tillsammans med.

Landet utanför är en roman som synliggör de osynliga, de sjuka och arbetslösa.
Boken är också en hyllning till livet, till det hopplöst vackra i kärleken; och en blinkning till alla som vågar, eller måste, leva sina liv…

Utanför.


 

KALASHNIKOV

Roman 2001 – TIDEN FÖRLAG
Inbunden, antal sidor: 200

Recensioner: Svenska Dagbladet
Jämför bokens pris på nätet

Marcus Birros romanfigurer är kompromisslösa: Det är dom mot hela djävla etablissemanget av rövslickare. Men de ska tas på allvar. Dödligt allvar. Att vara utelämnad åt en intelligensbefriade mediamaffian i Stockholm. Att bli publicerad som på nåder. I Göteborg. Att sedan bli refuserad igen men inte vika en tum ändå.

Angelo i romanen måste skriva som han gör för han gör det djävligt bra, det vet han. Det är alla andra som har fel. När en vän till honom sedan plötsligt tar livet av sig är han helt oförberedd: Vännen var ju den ende som stod på hans sida mot resten av hela djävla etablissemanget av rövslickare! De skulle segra tillsammans till slut och visa världen hur bra de var och hur rätt de hade. Vad har hänt? Varför?

Visst är det lätt att ironisera över Marcus Birros romanfigurer som är så kompromisslösa i sina konstnärliga och politiska visioner. Men de ska tas på allvar. Dödligt allvar.

Marcus Birro har skrivit en roman av mycket ”birroskt” snitt. Högt tempo i språket, bitskt sanningssökande och späckat med kängor åt höger och vänster. Både Angelo och hans vän har lånat många drag av författaren. Många av de ibland smärtsamma insikterna om sakernas tillstånd och ibland grymma avfärdanden av folk som de unga männen i romanen spottar ur sig på löpande band, är nog lika mycket Marcus Birros egna. Och det är det som är meningen.


ALLA DJÄVULSKA FRÄMLINGAR

Roman 1999 – Tre Böcker Förlag
Inbunden samt pocket
Antal sidor: 205

Recensioner: Borås Tidning
Jämför bokens pris på nätet (inbunden)
Jämför bokens pris på nätet (pocket)

Det är tisdag.

En dag som alla andra.

Nästan.

För det finns inga dagar som är som alla andra.

Just denna dag har Jasmine förblivit overklig för Joakim lite för länge.

Han älskar henne med den hela armé av funderingar, passion, skräck och förvirring som varje besatt människa är tvungen att omge sig med för att kunna överleva i en värld där man skjuter dem som älskar och där passionen vilar hos de andra, hos alla djävulska främlingar.

Det är tid att ses igen.

Det förflutna, som är ständigt närvarande, stillar sig äntligen.

Ett dygn är ju i själva verket en värld som är ett helt liv och för att överleva måste han göra henne verklig igen och han vet att det bara finns ett sätt att göra det på…


 

SKJUT DOM SOM ÄLSKAR

Diktsamling 1997 – Tre Böcker Förlag
Häftad, antal sidor: 44

Recensioner: Göteborgs-Posten

Jämför bokens pris på nätet

Marcus Birro har gjort sig känd som en av landets mer okonventionella och angelägna diktare, inte minst genom sina många uppträdanden och uppläsningar på scener, inte bara i Göteborg utan över hela landet.

’Skjut dom som älskar’ är hans andra diktsamling och kommer nu i en fjärde upplaga!


 

I DEN ANDRA VÄRLDEN 

Diktsamling 1992 – Tre Böcker Förlag

Utgiven tillsammans med Peter Birros Det oerhörda
Häftad, antal sidor: 71

Bröderna Birro har gjort sig kända som förgrundsfigurer i Göteborgs ”legendariska” kultband, The Christer Petterssons, och för sina omtalade Kulturmord, i vilka de blandat rock och poesi.

Peter (f. -66) är influerad av allt från Dylan Thomas till Neil Young, medan Marcus (f. -72) låter sig inspireras av exempelvis Bruno K. Öijer och Sisters of mercy.

 MEDFÖRFATTARE

And as the sky is touched by the first sigh of morning light – lyrics book (2014)

wayne-book

Marcus Birro som tidigare turnerat och gett ut en skiva tillsammans med Wayne Hussey har skrivit förordet till Husseys första bok – And As The Sky Is Touched By The First Sigh Of Morning Light – Lyrics Book som ges ut i begränsad upplaga.

Boken går att köpa här: the-mission.mamstore.co.uk


Antologier (mer info inom kort) :

kalashnilove svenskpoet2006 valdaord 9789185807130_large_svensk-poet-2008_haftad

 SKIVOR

The ungodly hour

Den första juni 2013 släpptes skivan The ungodly hour som är ett samarbete mellan Wayne Hussey, Marcus Birro och Mats Lerneby.

Amazon Mp3

Spotify http | Spotify URI

Wayne Hussey: ”I realize that this isn’t going to be to everyone’s taste but it was something that I wanted, needed, to do. Having toured with Marcus and Mats a couple of years previously it was something we talked about and decided would be a good idea. For me, it was one of my most creative times in the studio, coming up with the music on the spot without having to worry about lyrics or vocal melodies. It was a lot of fun to make this record apart from the ungodly hour (hence the title) at which we started work every morning. 8am! I’ve never seen that hour of day in a studio unless I’d been up all night and those days are long gone. Still, after the first couple of days it became easier to get the brain in gear after a strong coffee and a croissant. I think there are some very beautiful pieces of music on this album and I am very proud of this work.” 

Silver, guld & misär

CD – Utgivet av: Mistlur/Bam 2009

Den 10 juni släpps Imperietboxen ”Silver, guld och misär”. Boxen innehåller 5 skivor, 1 dvd och en tjock booklet skriven av Marcus Birro. Birro har tidigare skrivet om bandet i konvolutet till skivan ”Klassiker 1983-88” som kom ut i juni 2007.

Till den nya samlingsboxen har han intervjuat samtliga bandmedlemmar och även skrivit historien om det band som en gång fick honom att bli författare. Förutom de exklusiva intervjuerna innehåller bookleten helt nya och fantastiska fotografier.

 

SVARTA VYKORT 

Svarta Vykort finns nu också som CD-bok med uppläsning av Marcus Birro!

CD-bok Juni 2007 – Tre Böcker Förlag
ISBN: 9789170296314

 


IMPERIET – KLASSIKER

Den 7 juni släppte Imperiet en samling betitlad Klassiker. Marcus Birro medverkar med en längre text i konvolutet!

Köp skivan och se låtlista på: GinzaCDON


R U SOCKUDÅPAD?

Cd 2006 (Buchanan Recording STKCD 02-609)

Marcus Birro medverkar på skivan med musik från teaterföreställningen ”Krig hela tiden” utgiven av Stry Terrarie.

Beställ på: http://www.stry.kajen.com/ 
Läs mer om ”Krig hela tiden” på manussidan
1. Vita febern
2. Bango, Bango*
3. Sockudåpad
4. Biljetter*
5. Golva mig
6. Städer
7. Äntligen ensam*
8. Lägenhet #99*
9. Kandidat
10. Värld på flykt*
11. Avklippt arm*

Stry Terrarie: vox, gitarr, klaviatur, bas
Peter Gardevall: Trummor
Olle Ljungström: Sång, kör, gitarr
Marcus Birro: Röst
Jacob Lundtofte: Gitarr på Äntligen ensam, Biljetter

*=från teaterföreställningen ”Krig hela tiden” av Marcus Birro.

DU ÄR CHRISTER PETTERSSON DU OCKSÅ

Cd-Ep 2005 (Buchanan Recording STKEP 08-502)

Släpptes som bonus med Marcus Birros krönikesamling ”Du är Christer Pettersson du också”.

Beställ på: http://www.stry.kajen.com/

1. Här ser ut som fan
2. Vårdarna
3. Sprit
4. Biljetter

Stry: gitarr, keyboard
Marcus Birro: Tal

Text: Birro
Musik: Stry

Producerad av StryDVD

Samtalskväll med Ulf Ekman och Marcus Birro

Den 30 mars 2012 mötte Ulf Ekman journalisten, författaren och poeten Marcus Birro i ett öppenhjärtigt samtal på Livets Ord i Uppsala.

Livets ord förlag

Comments are closed.