Nytt förlag och ny roman för Marcus Birro.

 

2016-06-21

Nytt förlag och ny roman för Marcus Birro

 

Författaren Marcus Birro och förlaget Bladh By Bladh har skrivit kontrakt om att ge ut Birros nya roman med arbetsnamnet Lämna mig aldrig!  Den släpps våren 2017.

 

– Det här känns helt fantastiskt roligt, säger Marcus Birro, det är nästan samma känsla som när jag debuterade 1992. Efter en rätt tuff tid av motgångar känns det häftigt att Bladh By Bladh tror på mig, på mitt författarskap och på den här romanen som jag arbetat på under snart ett års tid.

 

Marcus Birro har givit ut sjutton böcker sedan debuten 1992, både prosa och lyrik och det är sex år sedan Birro gav ut en roman senast. 2010 kom hans kärleksförklaring till Göteborg; Att leva och dö som Joe Strummer.

 

– Ja, de senaste böckerna har varit helt andra typer av böcker, samlade krönikor, en del om tro, en ungdomsroman om fotboll och så där… Att nu få ett fint förlag att ge ut den här romanen på känns grymt roligt. 

Dessutom arbetar Bladh By Bladh precis så som jag tycker att ett bokförlag ska arbeta med sina författare. Det känns som ett klockrent samarbete. Jag är stolt och väldigt lycklig.

 

Lämna mig aldrig är en modern kärleksroman om brustna relationer, om avsked, svek och försoning. Det är också en roman om Sverige, om staden Stockholm, om löpning(!) om att åldras med värdighet och om den lilla skara människor som samlas under Västerbron för att minnas sina anhöriga…

Det är en roman om att bli förälskad när man trodde det loppet var kört…

 

– Det är en fruktansvärd roman, säger Marcus Birro. Jag utgår ifrån att jag kommer få stå till svars för den en vacker dag. Ska man skriva ärligt om kärlek måste det bli fruktansvärt…Det är en roman om män och kvinnor och vad vi gör mot varandra och varför. 

 

Utgivna böcker i urval av Marcus Birro:

 

I den andra världen, dikter 1992

Skjut dom som älskar, dikter 1997

Alla djävulska främlingar, roman 1999

Landet Utanför, roman 2003

Flyktsoda, roman 2005

Svarta Vykort – dikter 2007

Att leva och dö som Joe Strummer, roman 2010

Släng alla kartor – Memoarer mitt i livet 2012

Calcio Amore, ungdomsroman om fotboll 2013

Evangelium enligt Marcus – bok om tro 2014

4 årstider med Birro, samlade texter 2015.

 

Priser i urval:

Dan Andersson-Priset 2010

Nöjesguidens pris för Årets Läsning 2007

Guldskölden till Sveriges bästa sportjournalister 2009

Det Stora Litteraturpriset 2006

Norrköping Stads Kulturliv 2006

Årets Kristna Förebild 2013

 

image